top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHilde Aarskog

Fra Hodet til Hjertet

(Artikkel publisert i Mot Målet nr1 2022)«Hvis vi ikke skal bygge murer og stole på dem for vår «sikkerhet», hvordan skal vi da forsvare oss mot stormene som ikke bare raserer murene, men også vårt «egentlige» jeg?» Dr. Bruce Thompson i «Hjertets Murer»


Hjertefokus-kursene vi har ut fra Ungdom i Oppdrag bruker metaforer som steiner og murer. Hver murstein i muren er et symptom på hva vi bærer inni oss. Åndens frukter; kjærlighet, glede, fred, osv. er velkjente symptomer på at vi lever ut fra sannheter om hvem vi er. Mindreverd, usikkerhet, kontrollerende og sta er symptomer på at vi ikke har erfart at vi er elsket fordi Gud vet at det Han skapte i deg er unikt og uendelig verdifullt. Noe av det jeg ser igjen og igjen på Hjertefokus-kursene våre er at det dypest sett er gode grunner til at vi reagerer som vi gjør. Selv når reaksjonene er usunne og kanskje til og med synd, kommer de ut fra det livet har lært oss å tenke om vår verdi. «Skjerp deg» fungerer dårlig i møte med et usunt reaksjonsmønster, selv om det er slik de fleste av oss prøver å leve ut åndens frukter. Når vi våger å kjenne på overreaksjonen, erkjenne at den handler om noe som ligger litt dypere, kanskje det til og med dukker opp et minne assosiert til følelsen, da nærmer vi oss legedom.


Lenge sa jeg ja til altfor mye. Jeg ble sliten og tidvis irritert på at «folk utnyttet meg». Da jeg skjønte at jeg hadde «steinen» mindreverd, innså jeg at jeg at jeg ikke kunne skylde på noen andre enn meg selv. Jeg måtte se innover og ble mint om noen tilsynelatende uskyldige erfaringer fra barndommen. Disse blandet med en feiltolkning av hva det betyr å ha tjenersinn, hadde ført til en identitetstolkning som sa «Jeg er ikke så viktig». Jeg sa ja fordi jeg ubevisst tenkte «det er ikke så nøye med meg, så jeg kan alltid ofre meg». Dette viste seg å prege livet mitt mer enn jeg hadde vært klar over. Gud åpenbarte for meg, så jeg virkelig kunne tro det med hjertet, at jeg er viktig. Ja, like viktig som alle andre. Da ble det så mye lettere å sette gode grenser i livet!

Vi har alle tolket usannheter om hvem vi er. Enten man har vært offer for mange vonde omstendigheter, eller hatt et relativt godt liv. Men vi trenger ikke la de definere hvordan vi ser oss selv eller Gud. Som oftest tolker vi oss selv ubevisst gjennom barndommens erfaringer, også fortsetter vi å leve ut fra tolkningen. Dette gjør at man kan overreagere (reagere på mer enn det som skjer i nuet) fordi vi ubevisst assosierer det som skjer nå med tidligere opplevelser og hva de gjorde med hvordan vi ser oss selv. Når nåtidens diffuse følelser blir konkrete ord som vi fortsatt bærer med oss fra fortiden, blir det mulig å leges. Da kan vi avsløre løgner som "Jeg er mislykket", "jeg er ikke verdt å elske", "det er noe galt med meg", «jeg er ikke god nok» osv. Disse løgnene preger oss ofte mer enn vi tror og når vi gjenkjenner at vi har dem er de fleste av oss svært overbevist om at det er sant. De tar fra oss frimodigheten og hindrer oss fra å leve i den friheten Gud ønsker for oss. Er du villig til å spørre Gud om du kanskje har tatt feil?


Det er ingenting som er for smått eller for stort til at Gud kan lege deg. Våg å kjenn på reaksjonene dine og la minner komme til deg slik at du kan definere løgntankene du lever ut fra. Kanskje er det godt å gjøre det sammen med en du har tillit til. Spør Gud «Gud, hva vil du jeg skal vite?» i stedet for løgntanken. Stol på at Han er stor nok til å vise deg noe du ikke har skjønt i hjertet ditt enda. Å be (proseúxomai på gresk) betyr faktisk å bytte ut mine perspektiv med Guds perspektiv. Det er når vi får kjenne, altså erfare sannheten i dypet av hjertet vårt, at vi bli frie. Reaksjonene våre er symptomer på hva vi egentlig tror. Ofte kommer dette i konflikt med det vi vet så godt i hodet fra Guds ord. Det er nettopp her vi finner nøkkelen til legedom. I stedet for å fortrenge følelser og tale ut bibelvers, hva med å erkjenne at det bor noe annet i hjertet ditt enn det du ønsker. Kjenn etter hvilken tanke du egentlig lever ut fra, bekjenn det som ikke samsvarer med Guds ord, gi det til Gud og la Han vise deg sitt perspektiv. (Joh. 8:31-32, 16:9+13 og Jak 5:16). Vi lar Gud få restaurere muren vår så den står mer stødig, og vi slipper å streve sånn med å holde fasaden oppe.


«En forandring av vår bevisste tanke resulterer ikke nødvendigvis i et forvandlet liv, men det gjør så avgjort et forvandlet hjerte!» Dr. Bruce Thompson

Vi ber om Guds rike velsignelse over deg og de prosessene du står i. Må Han gi deg mot til å erkjenne hva smerten handler om, og våge å høre Hans hjerte for deg.


Du er også hjertelig velkommen på Hjertefokus-kurs!

256 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page